DEPRESYON NEDİR ?
Halk arasında depresyon diye bilinen “Major Depresif Bozukluk” en az 2 hafta süren; çökkün duygudurum ve/veya ilgi-istek kaybı ya da hayattan zevk alamama ve bu durumdan dolayı işlevselliğinde bozulmanın olduğu durumudur.
DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR ?
2 haftalık dönem boyunca aşağıdaki belirtilerden 5’i (yada daha fazlası) bulunması , önceki işlevsellik düzeyinde azalma,bu belirtilerden en az birinin çökkün duygudurum yada ilgisizlik ve / veya hayattan zevk alamama,
- Çökkün duygudurum ( örneğin; üzüntülü , kendini boşlukta hissetme yada umutsuzluk )
- Bütün yada neredeyse bütün etkinliklere karşı ilgi ve istekte azalma yada bunlardan zevk alamama
- Diyet vs. yapmıyorken çok kilo verme yada kilo alma , yeme isteğinde azalma yada artma
- Neredeyse her gün uykusuzluk çekme yada aşırı uyuma
- Neredeyse her gün ajite davranış yada yavaşlama
- Neredeyse her gün bitkinlik yada enerji düşüklüğü
- Neredeyse her gün değersizlik, aşırı yada uygunsuz suçluluk duyguları
- Neredeyse her gün konsantrasyon bozukluğu yada kararsızlık
- Yineleyici ölüm düşünceleri yada kendini öldürme girişimi yada kendini öldürmek üzere eylem tasarlama
DEPRESYON TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ ?
Evet . Depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. İlaç , ilaç + terapi tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Bazı durumlarda hastanın yatarak tedavi edilmesi gerekebilmektedir.
Tedavim ne kadar sürecek ?
Tıbbın tüm dallarında ve tüm hastalıklarda olduğu gibi , hastalıktan ziyade hastanın durumu tedavi şekli ve süresini etkilemekle birlikte genellikle ilaç tedavisi en az 6 ay ilaç kullanmak gerekmektedir. İlaç tedavi süresinin uzun olması tedaviyi sonlandırdıktan sonra tekrar benzer bulguların gelmemesi amaçlandığı içindir. Genellikle ilaç tedavisine yanıt ilk 3 hafta içerisinde hastanın mevcut depresif şikayetlerinin azalmaya başlaması beklenmektedir.
Mutlu değilim , acaba depresyonda mıyım ?
Her mutsuzluk depresyon bulgusu değildir. Ancak depresyonun diğer semptomları ile beraber görüldüğünde depresyon lehine düşünülmelidir. Dolayısıyla hayatında ciddi olumsuzluklar olmaksızın mutlu olamayan kişiler psikiyatristlere danışarak mutsuzluğunun depresyon hastalığının bir parçası olup olmadığını öğrenebilir.